Sneeuwpret zonder blessures!

Voor veel mensen is skiën en snowboarden een sport die ze alleen tijdens de wintersport beoefenen. Het gevolg hiervan is dat men niet altijd even goed getraind is. Met de kerstvakantie en de sneeuwpret in de aantocht, is het tijd dat we ons beschermen, zodat we kunnen genieten van een blessurevrije skivakantie 🙂

Wat zijn nu de voornaamste ski- en snowboardblessures? En wat kunnen we doen om ons optimaal te beschermen?

Skiën - PSB

Ski- en snowboardblessures ontstaan bijna altijd door een val of een botsing. De meest voorkomende letsels zijn die aan de duim, gescheurde of verrekte kniebanden, beenbreuken, schouder- en enkelbandblessures.

ENKEL

Enkelblessures, zoals enkelverstuiking, distorsie, verzwikking of verdraaiing, komt frequent voor. In de meeste gevallen ontstaat de blessure bij een landing op de buitenzijde van de voet waarbij de voet te ver naar binnen draait. Bij het skiën wordt dit veroorzaakt doordat de punt van de ski ergens in blijft hangen en niet op tijd losraakt. Aan de buitenkant van de voet kunnen kapsel, banden en zenuwweefsel beschadigen doordat er teveel rek op komt. Goed passende skischoenen, een enkelbrace en goed afgestelde bindingen kunnen veel enkelblessures voorkomen.

KNIE

De knie is een blessuregevoelig gewricht. Door een verdraaiing kan het kniegewricht beschadigen. Bij zo’n verdraaiing kunnen (kruis)banden en meniscusweefsel beschadigd raken. Letsel aan de meniscus kan zwelling veroorzaken en mogelijk kan de knie niet meer goed buigen en strekken. Tijdens en na het herstel van een knieblessure is het noodzakelijk om de knie (tijdens het skiën of snowboarden) te beschermen en extra ondersteuning te geven met een kniebrace.

DUIM

Een acute duimblessure ontstaat meestal door een val waarbij de duim achter de skistok blijft hangen. De duim klapt naar achteren. De verschijnselen zijn pijn, zwelling van de duimmuis en bewegingsbeperking rondom het duimgewricht. In deze fase als je weer gaat sporten kan een duimbrace het gewricht beschermen tegen pijn, verergering en herhaling van deze blessure. Als men de skistok op de juiste wijze vasthoudt is de kans op een dergelijke blessure kleiner.

Voor meer informatie over onze enkel-, knie- en duimbraces, kan u terecht op onze webshop.

Wij wensen u alvast een fijne blessurevrije skivakantie met veel sneeuwpret toe!

Groetjes, Ergomedics

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s