BLESSURE: Wat te doen bij een enkelverstuiking?

Een rare beweging, een misstap op oneffen terrein en pats! We hebben het allemaal al wel eens meegemaakt. Je enkel klapt naar buiten, terwijl je er je volledige gewicht op zet en binnen enkele minuten is je enkel gezwollen, pijnlijk en wordt hij zelf blauw. Deze blessure noemen we een enkelverstuiking.

Wat gebeurt er nu tijdens een enkelverstuiking?

sprained-enkel-6Wanneer je je voet omslaat naar buiten is er een inversiebeweging en worden je ligamenten of gewrichtsbanden in je enkel uitgerokken en soms worden ze zelfs gescheurd. Bij beschadiging van de ligamenten vermindert de primaire en passieve remming van de inversiebeweging van je enkel. Daarnaast krijgen de spieren, welke zorgen voor een secundaire en actieve remming van de inversiebeweging van je enkel, verminderde informatie van de gescheurde banden. Het grote gevaar bestaat er dan ook in dat je je enkel opnieuw zal omslaan en de blessure alleen maar zal verergeren. Het is voor een veilig en snel herstel dan ook absoluut noodzakelijk je enkel te beletten een inversiebeweging te maken.

Wat kan je doen voor een snel en veilig herstel van je enkel?

In de eerste plaats moet je beletten dat je 652-rafys-enkelbrace-werksport-kim-aanleg1-email-5geblesseerde enkel nog een inversiebeweging kan maken. Deze inversiebeweging kan worden belet door de Rafys Enkelbrace. Deze enkelbrace is speciaal ontwikkeld om te vermijden dat uw enkel opnieuw een inversiebeweging kan maken, en dit door het ingenieus systeem van de banden en de ringsluiting. Bij een juiste positionering van de ring en een juiste aanleg van de banden is men beschermd tegen een enkelverstuiking, terwijl de afwikkeling van de voet volledig mogelijk blijft. Door na verloop van tijd de enkelbrace minder strak afgesteld te dragen kan men deze op langere termijn – als de actieve stabiliteit zich hersteld heeft – geleidelijk overbodig maken.

rafys-varus-wigzool-6-graden-40-shore-mt-36-rechtsVervolgens is het ook aangeraden om een podologische correctie toe te passen, dit door een valgiserende wig aan te brengen, die tot aan de voorvoet doorloopt. De Rafys valgiserende wigzool is een inlegzool die schuin loopt, in die zin dat uw voet aan de buitenzijde hoger wordt opgeduwd, en u beschermt tegen een inversiebeweging van uw enkel. Op deze wijze is er tijdens de hele fase van de loopbeweging een beschermende invloed aanwezig.

2011-balanskussen-gelTot slot kan u een enkelverstuiking ook vermijden door scholing of thuistherapie. We spreken hierbij van proprioceptie en stabiliteitstraining door middel van training met balansborden en een krachttrainer. Aangezien uw spieren verantwoordelijk zijn voor de actieve en secundaire remming van de inversiebeweging van uw enkel, is het belangrijk dat de spieren worden getraind, dit teneinde een nieuwe enkelverstuiking te vermijden.

Bronnen: Crean, Linde, Cetti, Freeman, Brostrom en STEP (Stichting Ergonomie en Preventie)
Producten: Rafys (RAtionele FYSiotherapie) (zie webshop ergomedics)
Publicatie: Ergomedics (Rafys België), door Gerlinde Roobrouck

Een reactie op “BLESSURE: Wat te doen bij een enkelverstuiking?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s