Rafys Enkelbrace: een uniek ontwerp!

De Rafys Enkelbrace:
een uniek ontwerp met de ringsluiting en kruisbanden

Wat is nu een enkelverstuiking of verzwikking?

Bij een enkelverstuiking of verzwikking maakt onze enkel een inversiebeweging naar buiten en worden onze kruisbanden of ligamenten in de enkel beschadigd.

enkel ligamenten2

Om dit eenvoudig voor te stellen, spreken we van de voorste, middelste en achterste kruisband of ligament. (zie foto links)

Bij een inversiebeweging van de enkel komen deze kruisbanden of ligamenten, welke elastisch zijn, namelijk onder spanning te staan. Wanneer de spanning op de ligamenten te groot is, kunnen deze worden verrokken of zelfs scheuren.

Wat is nu de functie van de ligamenten of kruisbanden in de enkel?

Na de enkelverstuiking wordt dus pijn ervaren bij het naar buiten brengen van de enkel of is er duidelijk een te grote bewegingsuitslag. Ligamenten hebben namelijk de functie om een gewricht samen te houden, en de inversiebeweging van de enkel af te remmen. Bij beschadiging kunnen ligamenten de inversiebeweging echter niet meer optimaal afremmen. Bij afremming van een inversiebeweging krijgen ligamenten hulp van de onderbeenspieren. Deze kunnen actief en secundair de inversiebeweging van uw enkel afremmen. Het probleem is echter dat spieren bij gescheurde kruisbanden verminderde informatie krijgen en een inversiebeweging niet optimaal kunnen afremmen. Het risico tot een nieuwe enkelverstuiking is dan ook heel groot.

Hoe kan u uw enkel beschermen?

Het is dan ook belangrijk om uw enkel de nodige bescherming te bieden, dit wil zeggen, de inversiebeweging van de enkel beperken en beletten.

De Rafys Enkelbrace biedt deze bescherming, gezien de ringsluiting en de kruisbanden het enkelgewricht aan de buitenkant imiteert en tijdelijk de bescherming opvangt. De kruisbanden aan de enkelbrace verhinderen namelijk verdere weefselbeschadiging en bevorderen het natuurlijk snel herstel.

Zoals u hierboven op de foto’s ziet, worden de kruisbanden geplaatst op de plek van de beschadigde ligamenten en wordt de functie van de ligamenten tijdelijk opgevangen door de kruisbanden van de enkelbrace.

Een inversiebeweging van de enkel wordt dan ook belet en beperkt. Het grote voordeel van de Rafys Enkelbrace is dat de beperking van de inversiebeweging zelf kan worden afgesteld. Door na verloop van tijd de enkelbrace minder strak afgesteld te dragen kan men deze op langere termijn – als de actieve stabiliteit zich hersteld heeft – geleidelijk overbodig maken.

Wat kan u bijkomend als therapie doen, naast het dragen van de Rafys Enkelbrace?

Bijkomend wordt extra (thuis)training van de actieve stabiliteit of met andere woorden de sterkte en reflex van de onderbeenspieren sterk aanbevolen. Dit kan door balanstraining op een balansbord of balanskussen.

Zo kan met een goede actieve stabiliteit de enkelbrace weer overbodig worden gemaakt.

Voor meer informatie kan u terecht op onze website www.ergomedics.be of onze webshop www.webshop-ergomedics.be. Vindt u het antwoord op uw vraag niet terug, aarzel niet en contacteer ons via mail naar info@ergomedics.be.

Bronnen: STEP (Stichting Ergonomie en Preventie)
Merk: Rafys
Publicatie: Ergomedics, door Gerlinde Roobrouck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s