BLOG

De ziekte van Sever bij kinderen – Wat nu?

Wat is de ziekte van Sever? Welke pijnklachten? Oorzaak?

Bij de ziekte van Sever is er sprake van pijnklachten in de hiel, alsook kan er een lichte zwelling op de hiel zijn. Deze ziekte komt voor bij kinderen die nog niet volgroeid zijn. De oorzaak van de ziekte van Sever ligt namelijk dan ook in de groeischijven. Kinderen die nog niet volgroeid zijn, hebben groeischijven in hun botten, en op het hielbeen zit bij kinderen ook een groeischijf. Deze groeischijven zijn kwetsbare plekken voor overbelasting, én bij de ziekte van Sever is de groeischrijf in de hiel overbelast en geïrriteerd geraakt. Dit gebeurt voornamelijk bij kinderen die veel en fanatiek sport beoefenen, met veel rennen en springen. Bij rennen en springen worden de kuitspieren aangespannen, zodat er ook spanning komt op de achillespees en  vervolgens ook op het hielbeen. Dit is op zich geen probleem, maar kan een probleem worden bij langdurige en frequente belasting of anders gezegd bij overbelasting. Bij overbelasting geraakt de groeischijf op het hielbeen namelijk geïrriteerd en ontstaat er hielpijn. Vanaf dan is de ziekte van Sever opgetreden.

Wat kan je eraan doen?

  • De belasting verminderen. Kinderen met een ernstige vorm van de ziekte van Sever wordt dan ook aangeraden om minder of een tijdje niet te sporten.
  • Na het sporten voldoende stretchen is absoluut belangrijk, alsook kan een ijszak op de hiel leggen pijnverlichtend werken.
  • Daarnaast is het ook aanbevolen om een schokdempende inleghak of hielcup te dragen. Dergelijke hielcups geven een goede schokdemping en een licht verhogende hak zal bovendien de spanning van de achillespees aan het hielbeen ook verminderen.

De Tuli Hielcups Heavy Duty is een Amerikaans product dat uitermate geschikt en succesvol is bij de ziekte van Sever. Deze hielcups hebben de gepatenteerde wafelstructuur om de nodige schokdemping aan de hiel te geven, alsook is de hielcup licht verhogend, zodat er minder spanning is aan het hielbeen. Deze hielcups zijn speciaal voor kinderen voorzien in de maat S, dit is voor kinderen tot 40 kg. 

Hoe veilig wandelen op ijs? Doe de Pinguïn stap!

Het is weer zover, tijd om onze “Pinguïn stap” terug boven te halen en valpartijen op het ijs te vermijden! Valpartijen op het ijs kunnen namelijk ernstige blessures veroorzaken aan o.a. het hoofd, schouder, elleboog, pols, heup,… en dit kunnen we voorkomen door te wandelen zoals een Pinguïn op het ijs!

Meer lezen over “Hoe veilig wandelen op ijs? Doe de Pinguïn stap!”

TELEWERK: preventie van lichaamsklachten

In tijden van Corona zien we een stijging van personen met lichaamsklachten, zoals rug-, nek- en schouderklachten. Wie thuis kan werken, wordt verwacht aan telewerk te doen, maar helaas beschikt niet iedereen in de thuissituatie over een goede ergonomische werkplek. Terwijl we op kantoor beschikken over een ergonomische kantoorstoel, extern beeldscherm en eventueel een in hoogte verstelbare bureau, wat we perfect op elkaar kunnen afstellen, dienen we het thuis dikwijls te doen met een basis keukenstoel, vaste tafel en laptop. Hierdoor nemen we onveilige en slechte lichaamshoudingen aan, welke een overbelasting en lichaamsklachten veroorzaakt.

Meer lezen over “TELEWERK: preventie van lichaamsklachten”

RUGKLACHTEN: ObusForme lowback backrest support

Bijna iedereen krijgt in zijn leven wel eens te maken met rugklachten. Rugklachten bij zitten, bukken, tillen, rechtstaan of na een zwangerschap. Het is dan ook belangrijk om bewust en veilig met onze rug om te gaan. We zijn dan ook heel blij dat het ObusForme rugkussen terug beschikbaar is.

Meer lezen over “RUGKLACHTEN: ObusForme lowback backrest support”

Bekkenklachten: de rol van de Piriformis spier

Bekkenklachten komt vooral veel voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen er last van hebben. Een zeurende pijn boven uw billen, aan de liezen of de bilspieren zijn de meest herkenbare klachten. Wat is nu de oorzaak? En welke rol speelt de Piriformis spier in heel dit verhaal?

Meer lezen over “Bekkenklachten: de rol van de Piriformis spier”