logo-morskieft-defwitte-rand-png

De STEP® visie is erop gebaseerd dat de mens zijn lichaam ergonomisch en veiliger moet leren gebruiken om zo fysieke belasting optimaal op te vangen en overbelasting / lichaamsklachten te voorkomen.

Rug- en lichaamsklachten ontstaan in het algemeen dagelijks leven namelijk door foutieve houdingen en bewegingen. Zo ontstaan 80 à 85% van de rugklachten na frequent bukken en/of tillen met een bolle rug. We spreken dan ook van een lumbago of een hernia.

Eenmaal de rug verzwakt is, wordt hij gevoeliger voor overbelasting. Op deze wijze wordt het gewone dagelijks leven dan ook een overbelasting. In de statistieken wordt vastgesteld dat 60% van de mensen met rugklachten binnen het jaar hervallen. Zolang niet wordt ingegrepen op foutieve houdingen en bewegingen, zal de mens blijven hervallen en zal een lumbago onvermijdelijk verergeren naar een hernia. Onze missie is dan ook het aanleren van veilig rug- en lichaamsgebruik en zo de fysieke overbelasting te voorkomen.

Het Backperfect® programma leert de mens veilig en ergonomisch rug- en lichaamsgebruik met de Gewichthefferstechniek (GHT).

STEP® heeft in 2008 zijn GewichtHeffersTechnieken (GHT) laten onderzoeken aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. Bij dit onderzoek werd de belasting in de tussenwervelschijf gemeten en vergeleken bij o.a. drie verschillend til-technieken, zijnde:

  1. tillen met een bolle rug (Stoop) (BB)
  2. tillen met STEP GewichtHeffersTechniek (GHT)
  3. tillen met een diepe kniebuiging (Squat Tillen) (DKRR)

wetenschappelijk onderzoek

Uit dit wetenschappelijk onderzoek kon o.a. worden vastgesteld dat:

  • GHT 27% minder belastend is dan tillen met een bolle rug (Stoop)
  • GHT 17% minder belastend is dan tillen met een diepe kniebuiging (Squat Tillen)

We leren hieruit dat we moeten oppassen met een bolle rughouding, en dat tillen met een diepe kniebuiging ook te belastend is. De STEP GewichtHeffersTechniek kwam hieruit als de beste til-techniek, aldus tillen met het Rug-Op-Slot principe. Lees het volledige wetenschappelijke onderzoek aan de VU Amsterdam via deze pdf: Wetenschappelijk-onderzoek-naar-STEP-GHT

Wenst u meer informatie over de werking van STEP®, dan kan u terecht bij ons via mail naar: info@ergomedics.be of rechtstreeks bij de heer Luc Roobrouck van STEP België op het volgende mailadres: info@step-belgie.com.

Meer info over STEP® – STichting Ergonomie en Preventie: