Ontstaan van STEP® & RAFYS® België


Ergomedics is een familiebedrijf dat werd opgericht in 1987 en gespecialiseerd is in preventie van rug- en lichaamsklachten. Het preventiebeleid bestaat uit Scholing van lichaamsgebruik enerzijds en gebruik van Beschermende hulpmiddelen anderzijds. Dit vertaalt zich in scholing door STEP België & braces en hulpmiddelen van RAFYS België.

STEP BELGIE

logo morskieft defwitte rand png

In 1985 liep de echtgenote van zaakvoerder – Luc Roobrouck – namelijk een zware discus hernia op. In plaats van de toenmalige behandeling voor discus hernia – namelijk enkele weken in een schelp – werd besloten om naar STEP Nederland te Hengelo te gaan. Dit is een organisatie die gespecialiseerd is in rug- en lichaamsklachten, en in het bijzonder in Rugscholing. Op deze wijze kwam zaakvoerder Luc in contact met de gebroeders BRUGGEMAN, oprichters van STEP Nederland.

Zaakvoerder Luc – apotheker van opleiding en beroep – besloot vervolgens in samenspraak met de gebroeders Bruggeman om een Belgische afdeling op te richten, genaamd STEP België.

Step Belgie.png

Zowel in Nederland als in België worden ergonomie opleidingen in bedrijven gegeven, waarbij de opleiding wordt aangepast aan de aard van de arbeidsprestaties van de werknemers. Zo wordt in geval van bureelwerk voorzien in de opleiding RSI Perfect® “PC-ergonomie”, gevolgd door een individuele bureelafstelling. Ingeval dat de arbeidsprestaties eerder uit fysieke arbeid bestaat, dan wordt de opleiding BackPerfect® “Manueel hanteren van lasten” aangeraden en gaan we over tot het aanleren van veilige til-technieken, namelijk de STEP GewichtHeffersTechnieken.

scan-affiche
Veilig heffen en tillen!

Samen met onze Nederlandse collega’s zijn wij de STEPPERS, en streven wij dagelijks naar ergonomisch en veilig rug- en lichaamsgebruik. Hieronder ziet u onze Nederland en Belgische ploeg.

foto team STEP.png

Voor meer informatie kan u terecht bij ons (OPLEIDINGEN) of bij de hoofddocent van STEP België, de heer Luc Roobrouck. (www.step-belgie.com)

RAFYS BELGIE

logo transparant.jpgOns tweede luik bij het realiseren van humane ergonomie bestaat vervolgens uit beschermende braces en hulpmiddelen, namelijk RAFYS België. De RAFYS braces werden ontwikkeld door de gebroeders BRUGGEMAN van STEP Nederland en hebben 3 belangrijke pijlers:

  1. bevorderen van het natuurlijk herstel
  2. ingrijpen op de beweging van de mens
  3. voorkomen van verdere weefselbeschadiging

In tegenstelling tot andere braces van andere merken, grijpen de RAFYS braces ook in op het bewegingspatroon van de mens.

Bijvoorbeeld: een persoon met een discus hernia, wat ontstaat door veelvuldig zitten, bukken en tillen met een bolle rug, zal enerzijds scholing krijgen en anderzijds tijdens deze acute fase worden beschermd om te vermijden dat de blessure verergert.

Deze brace (bvb: Rafys Low Back brace met leer vooraan of een PDA Rugbrace Werk/Sport met leer vooraan) is zo ontwikkeld dat de provocerende houding, namelijk de bolle rughouding, wordt beperkt. Dit wil zeggen dat de maximale flexie van de rug wordt beperkt door het leer vooraan, zodat de belasting vermindert en het natuurlijk herstel kan plaatsvinden. Eveneens heeft de brace een scholend werking, gezien de patiënt zich bewust wordt van BOL & FOUTIEF ruggebruik.

Het dragen van een correcte brace of hulpmiddel heeft aldus zowel een preventieve, een behandelende en een scholende functie.

Wij bieden allerlei soorten braces en medische hulpmiddelen aan, dit afhankelijk van de lichaamsklacht en de provocerende beweging. Dit gaat van rug- en enkelbraces tot podologie producten en thuisoefenmateriaal.

ZELFZORG & ZELF REDZAAMHEID

STEP & RAFYS gaan uit van het principe van “ZELF REDZAAMHEID” en “ZELFZORG”, en STEP heeft dan ook voor alle lichaamsblessures een ZelfZorgplan uitgewerkt dat steeds het volgende schema volgt:

Activiteiten diagnose Belastingsanamnese – 

Ontstaan van de klacht – Provocerende / reducerende houdingen

√ Voorlichting – 

over het ontstaan en de aanpak van de klacht of blessure

√ Onmiddellijke bescherming  –

EHBO (d.i. Eerste Hulp Bij Overbelastingsblessures) braces en hulpmiddelen, namelijk de RAFYS braces, om het natuurlijk herstel te

bevorderen & te beschermen

√ Scholing – 

van veilig lichaamsgebruik en het specifieke lichaamsdeel

√ Training – 

aanleren van goede oefeningen thuissituatie

******

Heeft u verdere vragen of wenst u meer informatie, aarzel niet en contacteer ons op +32 3 248 04 57 of op info@ergomedics.be of info@step-belgie.com .