STEP (Stichting Ergonomie en Preventie) is een Nederlands-Belgisch organisatie, gespecialiseerd in het helpen van mensen bij het herstel van hun lichaamsklachten, het voorkomen van (herhaling van) lichaamsklachten en daarmee het realiseren van hun duurzame inzetbaarheid in goede gezondheid.

logo-morskieft-defwitte-rand-jpegDe STEP visie is erop gebaseerd dat de mens zijn lichaam ergonomisch en veiliger moet leren gebruiken om zo fysieke belasting optimaal op te vangen en overbelasting / lichaamsklachten te voorkomen.

Rug- en lichaamsklachten ontstaan in het algemeen dagelijks leven namelijk door foutieve houdingen en bewegingen. Zo ontstaan 80 à 85% van de rugklachten na frequent bukken en/of tillen met een bolle rug. We spreken dan ook van een lumbago of een hernia.

Eenmaal de rug verzwakt is, wordt hij gevoeliger voor overbelasting. Op deze wijze wordt het gewone dagelijks leven dan ook een overbelasting. In de statistieken wordt vastgesteld dat 60% van de mensen met rugklachten binnen het jaar hervallen. Zolang niet wordt ingegrepen op foutieve houdingen en bewegingen, zal de mens blijven hervallen en zal een lumbago onvermijdelijk verergeren naar een hernia. Onze missie is dan ook het aanleren van veilig rug- en lichaamsgebruik en zo de fysieke overbelasting te voorkomen.

Het Backperfect® programma leert de mens veilig en ergonomisch rug- en lichaamsgebruik met de Gewichthefferstechniek.

Wij streven dan ook naar humane ergonomie, preventie van fysieke overbelasting en een veilig lichaams- en ruggebruik, dit middels de opleidingen PC-Ergonomie & “Manueel hanteren van lasten“.

Met HUMANE ERGONOMIE leert STEP de mens zelf zijn lichaam ergonomisch en veiliger te gebruiken om zo de fysieke belasting optimaal op te vangen en overbelasting/lichaamsklachten te voorkomen.

Scholing van de mens en hulpmiddelen aan de mens zijn de basis bij de realisatie van Humane Ergonomie en hierbij zijn “Zelfzorg” en “Zelfredzaamheid” het doel.

STEP geeft dan ook rugscholing en preventie in bedrijven aan werknemers, daarnaast verzorgt zij regelmatig opleiding voor medici en paramedici.

STEP België is onder leiding van de heer Luc Roobrouck. Wenst u contact op te nemen met de heer Roobrouck dan kan dit via mail (info@step-belgie.com) of via de website (www.step-belgie.com).