Succesvolle bestrijding van hielspoor en achillespeesonstekingen met de Rafys Fasciebrace

Wat is nu hielspoor?

Het is een verkalking of verbening van de aanhechting van de fascie/peesplaat aan het hielbeen. Hielspoor is echter een symptoom van fasciitis plantaris of een peesplaatontsteking. Dergelijke peesplaatontsteking ontstaat door teveel spanning op de peesplaat, dit is het geval wanneer er te hard wordt getrokken aan de peesplaat aanhechting. Wat kunnen nu dan oorzaken van hielspoor zijn:

 • plotse toename van fysieke activiteit
 • veel en langdurig rechtstaan
 • slechte biomechanica: platte/holle voeten
 • hielkussen atrofie (weinig vetweefsel onder de hiel, vooral bij ouderen)
 • korte kuitspier
 • overgewicht of recente gewichtstoename
 • slechte schoenen (stijve voetzool of te smalle schoenen)
 • bergwandelingen (bergop = oprekking van de peesplaat)

Typische symptomen is scherpe, stekende, gelokaliseerde pijn in één of beide hielen. Het meest opmerkelijke signaal is dat uw eerste stap bij opstaan uit je bed of zetel aanvoelt alsof iemand een mes in je hiel steekt.

Hoe kan je deze blessure behandelen?

De thuistherapie voor hielspoor bestaat onder andere uit: afkoeling met ijs/coldpack, en massage van de kuitspier en voetzool. Een massage van de voetzool kan heel gemakkelijk worden gedaan met een tennisbal onder de voetzool. Hierbij gaat u de tennisbal onder de voetzool heen en weer rollen. Verder heeft het rekken van een pees ook een positieve werking, zodat het belangrijk is dat je 2 à 3 keer per dag rekoefeningen doet. Dit kan met oefenband of met de ProStretch Plus.

Tijdens de nacht verkort de peesplaat echter weer, zodat het opstaan voor mensen met hielspoor heel erg pijnlijk is. De Rafys Plantair Fasciebrace is hiervoor de oplossing.

Rafys Plantair Fasciebrace

Deze Fasciebrace houdt de overbelaste en ontstoken peesplaat tijdens de nachtrust namelijk op een lichte rek, zodat deze niet terug kan inkorten en het opstaan in de ochtend terug gemakkelijk wordt. Aangeraden wordt dat de Fasciebrace enkele maanden ononderbroken wordt gebruikt teneinde een goede resultaat te bekomen en het hervallen te vermijden.

Verder is aangeraden om schokdempende inlegzolen of inleghakjes te gebruiken. Het gebruik van de Softsole inleghakjes met uitsparing (de Softsole Bone Spur pads) is bij hielspoor heel effectief. Deze inleghakjes werden speciaal ontworpen voor personen met hielspoor, en bestaan uit visco-elastisch materiaal met een uitsparing ter hoogte van de pijnlijke plaats in de hiel, zodat er sprake is van drukontlasting.

Naast hielspoor en fasciitis plantaris wordt de Fasciebrace ook ingezet bij personen met een achillespeesontsteking.

Wat is nu een achillespeesontsteking?

Een achillespeesontsteking is een ontsteking van de achillespees, zijnde de pees in het onderbeen die de kuitspieren met de hiel verbindt. Wat zijn nu oorzaken van een achillespeesontsteking:

 • plotse toename/overbelasting van fysieke activiteit
 • bergwandelingen (bergop = oprekking van de achillespees)
 • slechte schoenen (bvb: stijve voetzool of te smalle schoenen)
 • geen schokdemping in de schoenen
 • korte kuitspier

Een achillespeesontsteking kan heel pijnlijk zijn, vooral tijdens het sporten. Het is aangeraden om ook bij een achillespeesontsteking rekoefeningen te doen. Enerzijds heeft het licht rekken van een ontstoken pees een positieve werking en anderzijds is het belangrijk dat de kuitspier terug langer wordt, zodat de spanning op de achillespees vermindert. Ook deze rekoefeningen kunnen worden uitgeoefend met oefenbanden en de ProStretch Plus, maar ’s nacht kan dit eveneens met de Rafys Plantair Fasciebrace. Door de achillespees tijdens de nacht op lichte rek te houden, vindt het natuurlijk herstel niet in verkorte toestand plaats, wat ten voordele komt van genezing en het hervallen tegengaat.

Bij achillespeesproblemen kan tijdens de dag bijkomend gebruik gemaakt worden van de Rafys Achillespeesbrace .

Rafys Achillespeesbrace

Deze brace bestaat uit een neopreen enkelkous met een zakje met een visco-elastisch drukelement, en zorgt voor vermindering van de trekkracht op de ontstoken achillespees en aldus voor drukontlasting.

Voor achillespeesproblemen kan tot slot bijkomend gebruik gemaakt worden van inleghakjes, zoals de Softsole inleghakjes (Softsole Heel Wedges). Dit zijn visco-elastische inleghakjes die zorgen voor schokdemping en verzachting.

Voordelen van de Rafys Plantair Fasciebrace: 

► te gebruiken bij hielspoor & fasciitis plantaris
► te gebruiken bij achillespeesproblemen
► gemakkelijk in gebruik
► het opstaan wordt vergemakkelijkt, de pijn ’s morgens vermindert
► het kan gecombineerd worden met andere behandelingen

Voor meer informatie over de Rafys Plantair Fasciebrace of andere hulpmiddelen kan u terecht op onze webshop en website. Vindt u het antwoord op uw vraag niet terug, aarzel niet om ons via email te contacteren op info@ergomedics.be.

Bronnen: STEP (Stichting Ergonomie en Preventie – Bert & Jan Bruggeman), Dr. V. van Dalen
Merken: Rafys, Softsole, MSD en Medi-Dyne
Producten: Rafys Plantair Fasciebrace, Rafys Achillespeesbrace, Softsole inleghakken, Softsole inleghakken met uitsparing, ProStretch Plus, MSD-oefenbanden.
Publicatie: Ergomedics, door Gerlinde Roobrouck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s